Ulkomaille muutto ja muuttovalmistelut

IMG_0366.jpg

Yhdeksän päivää muuttoon. Muuttolaatikot alkaa olla suurin osa jo täytetty, mutta muutama vielä odottaa viimeisiä astioita ja kaikenlaista sälää, jota ei jaksaisi alkaa purkaa kaapeista. Täytyy kyllä sanoa, että näin suurta tavaroiden karsimista en ole tehnyt pitkään aikaan, ollaan kierrätetty kaikki turhat astiat ja sisustusasiat, vaatteista puhumattakaan. Kaikki mitä ei olla käytetty aikoihin. Kierrätyskeskus onneksi otti vastaan kaikki kaapeissa lojuneet CD-levyt, DVD:t ja kirjat. Vähän kyllä kirpaisi viedä reilu 200 CD-levyä, joista tuli monta mahtavaa muistoa mieleen. Ensimmäinen CD-levy, jonka ostin oli Me & My:n vuonna 1995 julkaisema albumi, josta ehkä muistatte Dub-I-Dub -biisin? :) Facebook kirpparit on olleet kovassa käytössä, huh mitä hommaa, never again! Niin hyvä fiilis kun pääsee kaikesta turhasta eroon ja Berliinin astiakaappiin päätyy vain ne kahvikupit, joista haluan aamukahvini juoda ja vain ne vaatteet, jotka on viikoittaisessa käytössä.

Mutta se pakkaamisista. Ajattelin kirjoittaa vähän siitä, että mitä ulkomaille muutto vaatii. Mitä asioita pitää Suomessa hoitaa ennen Saksaan muuttoa ja mitä meidän pitää hoitaa heti Saksaan saavuttuamme. Suomessa asiat on menneet helposti, ei ole tarvinnut hoitaa kuin muutamat paperit Kelaan, muuttoilmoitus maistraattiin ja Postiin sekä muuttofirman buukkaus. Muuttofirmojen kilpailuttamisessa toki meni aikansa ja hintaerot oli huimat, edullisimman ja kalleimman tarjouksen välillä oli yli tuhat euroa! Me muutetaan lähes kaikki huonekalumme (osa myytiin) ja tavarat toimitetaan merikontissa kun olemme löytäneet vuokra-asunnon. Muuttofirma vie tavarat varastoon siksi aikaa, kunnes ilmoitamme, että niitä saa lähteä tuomaan Berliiniin.

IMG_0322.jpg

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, olemme vuokranneet kalustetun asunnon lokakuun loppuun asti. Tämä siksi, koska Suomesta käsin on käytännössä mahdoton saada vuokra-asuntoa Berliinistä. Sinne täytyy ensin muuttaa, jotta saa osoitteen, jotta voi rekisteröityä virallisesti kaupungin asukkaaksi. Rekisteröitymistä varten varattiin aika Bürgeramtiin jo etukäteen, jotta päästään heti ensimmäisellä viikolla tekemään se ja saadaan tarvittavat paperit asunnonhakua ja kaikkea muutakin varten eli edes puhelinliittymää ei voi avata ilman tuota rekisteröitymistä. Berliinissä vuokra-asunnon saaminen on kuuleman mukaan melko hankalaa, etenkin pienemmissä asunnoissa saattaa näytöissä olla satoja ihmisiä. Toivottavasti meidän kohdalla tilanne ei ole ihan niin paha, koska etsimme vähintään kahden makuuhuoneen asuntoa.

Ensimmäisiä hoidettavia asioita on myös Krankenkasse eli sairauskassaan liittyminen, sairausvakuutus Saksassa on kaikille pakollinen. Tätä varten täytyi saada Kelasta todistus, että kuulutaan Suomen sosiaaliturvaan. Ja meillä on siis mahdollista kuulua Suomen sosiaaliturvaan, sillä mieheni lähtee lähetettynä työntekijänä.

Tässä siis kaikki etukäteisvalmistelut, mielestäni aika vähällä kaikki järjestyy! Nyt jatkan pakkaamista ja huomenna suuntaamme Pohjanmaalle mun vanhempien luokse, jonne viemme tavaraa säilytykseen.

Aurinkoa viikonloppuun!

Briefly in English: 9 days to go —> Berlin!